O święcie

Tradycja wypieku obwarzanków sięga XIV wieku – jak wynika z rachunków z dworu Władysława Jagiełły i Jadwigi z marca 1394.

Kluczową datą dla Krakowa był 26 maja 1496 roku, kiedy to Jan Olbracht wydał przywilej zezwalający, by obwarzanki mogli piec i sprzedawać tylko piekarze krakowscy.

Czym jest obwarzanek?

Dzisiaj za obwarzanek uważa się pieczywo wykonane według starej receptury i posiadające nazwę „Obwarzanek krakowski”. Produkowany może być w granicach Krakowa, powiatu krakowskiego i wielickiego. Może być sprzedawany bez etykiet i opakowania, z punktów sprzedaży oznaczonych odpowiednim napisem. Dzisiaj w Krakowie sprzedaje się ponad 100 tysięcy obwarzanków dziennie, a pieczywo to znane jest na całym świecie!

Jak będziemy świętować?

Aktywności w ramach wydarzenia zlokalizowane będą na kilkunastu stoiskach. Każdy odwiedzający będzie mógł spróbować obwarzanków; zarówno sauté jak i tych z różnymi dodatkami np.: z makiem, solą czy serem. Kulinarne wariacje z obwarzankiem w roli głównej będą prezentować nie tylko piekarze, ale też restauratorzy, którzy na Plantach rozstawią swoje stoiska

Dla mieszkańców Krakowa oraz gości odbędą się występy artystyczne, które swoje miejsce będą miały na scenie głównej ustawionej na Placu Szczepańskim.

Dla dzieci starszych przygotowane zostały warsztaty z nauki pieczenia obwarzanków, a dla najmłodszych kurs wyrabiania obwarzanków z ciastoliny.

Smaki regionu

Na zaproszenie władz Krakowa w tych dniach pojawią się także reprezentacje producentów, które pokażą swoje lokalne produkty kojarzone z małopolską i Krakowem.

Na stoiskach prócz obwarzanków znajdą się małopolskie specjały uznawane jako dania tradycyjne rejonu krakowskiego zarówno przez Komisję Europejską jak i Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.